February 28, 2010

Charlotte - Mei 27, 2009

Summum reizen: 18 dagen onderweg geweest met de groep. 2 dagen alleen in Oakland, en nu wacht ik op het vliegveld van Charlotte, South Carolina. Als er geen vertraging is vlieg ik 1 1/2 uur naar New Yersey. De volgende groep komt morgen aan, vanaf Amsterdam.


Los Angeles, mei 5, 2009

Afgelopen vrijdag een urgente email van Florida Network: of ik 2 groepen kon begeleiden: 18 daagse reizen van coast tot coast. Ik heb ja gezegd, weer op de valreep dus. S'middags had ik alles afgeproken. Zaterdag de trein genomen van Gouda naar Nijmegen. 2 nachten bij vrienden geslapen, en maandagmorgen bracht Anya mij naar het vliegveld in Dusseldorf. Rechtstreekse vlucht. Ik ging om 13.30 uur weg en ik kwam dezelfde dag aan om 16.00 uur. Woensdag morgen vlieg ik naar New York om de groep op te halen.

Flagstaff, mar - nov 2008,

Na 3 maanden in Nederland weer terug in Amerika. Veel tours gedaan: Met Belgen op pad in een minibus. De laatste tour van het jaar, alleen als gids, met een grote bus. Nederlanders, voor het eerst sinds 2001

Flagstaff, jun 29, 2007

Het was een maand lang elke dag vanaf 11 uur s’morgens tegen de 40 graden aan in Las Vegas. Veel te heet om dan in een motorhome te leven. Ik ben gisteren naar Flagstaff gereden. De motorhome bij Toad en Julie gezet.

Oct 2006-Jun 2007 - Las Vegas
3 Tours gedaan van mei tot juni.

Jul 15, 2006
Las Vegas is niets geworden. Geen video werk. Veel te heet. Ik was eigenlijk van plan richting Texas te rijden, zonder plan, weg van de hitte. ik zou op maandag wegrijden met de motorhome. Gisteren in de koffieshop mijn email nagekeken, was er een van Mike van Go West Adventures, of ik morgen een chauffeur kon vervangen op een minibus tour.
(Problemen tussen de gids en de chauffeur).

Las Vegas, mar 01, 2007

Gisteren naar Las Vegas gereden. Na de winter in Gallup, zomer in Las Vegas. Precies het omgekeerde dus wat qua temperatuur aangenaam zou zijn.

Wat heeft het publiek televisie avontuur in Gallup gekost/opgeleverd? Fiancieele kosten: Het was een groot bedrag voor de zendtijd, en ik heb ook de cameramensen betaald. Mezelf niets. Nog een commercial gefilmd voor het Rehoboth ziekenhuis in Gallup. Financieel over de hele tijd kiet gespeeld. Levensonderhoud kosten en huur gingen natuurlijk gewoon door. Het heeft me wel veel energie gekost die ik had terug kunnen krijgen als het gelukt was, maar dat ben ik nou kwijt. Ik moet oppassen dat niet gevolg is dat ik geen risico's meer durf te nemen.

Dec 10, 2006
Met 7 Cities in Grants een commercieel kontrakt afgesloten,150 dolar per 30 minuten. Gedurende 3 dagen 1 uur per dag de ballon rally uitgezonden. Een zwanenzang.

Dec 01, 2006
Het is een langdurig gevecht geweest met Comcast, de kabel aanbieder, die alle kanalen in o.a New Mexico beheert. En ik heb het verloren, of liever gezegd, opgegeven. Ik had het geld en de energie niet om het tegen een leger huis advocaten op het hoofdkantoor in Chicago vol te houden. Ook de tijd dringt. Als ik volgende week nog steeds geen zendtijd heb, heeft het geen zin de ballon rally te filmen. 3 mensen getraind in camera werk.

Navajo Nation, jun 08, 2005

In DNA heb ik samen met Frank Sanchez een gesloten televisie system ontwikkeld. De TV staat nu in de lobby en speelt tijdens intake uren eigen video's. Als het een succes is zetten we hetzelfde system in alle DNA kantoren.

De afgelopen 2 jaar heb ik er het met verschillende mensen (Tony, Chris, NNTV5, Eddy) dat we eigenlijk publieke televisie zouden moeten doen. Ik zeg we, want in mijn eentje, daar had ik de energie niet voor. Bovendien is dit het soort project wat alleen met meer mensen te doen is. Steeds minder mensen kijken televisie, volgens mij komt dat omdat wat er op televisie is niets met hun leven te maken heeft. Lokale televisie over en met lokale mensen, dan heeft televisie nog zin. Ik wil het indianen rodeo circuit uitzenden, lokale kerk diensten, en de plaatselijke highschool sport kompetities, dan kunnen mensen hun (klein) kinderen op televisie zien. Volgens mij is Gallup en het Navajo reservaat de juiste plek, maar dat kan past blijken als ik het ook doe. Een gecalculeerd risico. Mislukt het, dan kost het me wel veel verloren tijd, en energie, maar weinig geld. Frank wil graag de ballon rally filmen in december.

Mei 24, 2005 - Fort Defiance
Hier is het dan: het JWJ RV Park. Alle andere bewoners van het RV park zijn Navajo, ik ben de enige met een motorhome, de andere hebben allemaal een mobile home. Tony woont niet ver weg, aan de andere kant van de weg. Ik doe ook weer video's voor DNA.

Mijn Camper, mei 10, 2005


Een Camper gekocht. Ik heb ook een andere, zware auto nodig. Het viel niet mee, ik ben 2 weken bezig geweest. Eindelijk. Een Ford F350 met 110.000 mijlen, diesel, handmatig. 6000 dollar. Toad zegt dat het een goeie prijs was, aangezien het een diesel is kan de motor nog wel 100.000 mijl mee. Ik kan eindelijk weg.

12 meter lang. Met toilet, douchekop boven een bad (te small voor mij), gas fornuis,
gasstel, aanrecht, een queen size bed. Verwarming door hete lucht (van Propaan gas), koeling door Airco, een grote luifel aan de deurkant, en veel ramen die open kunnen. Overal stopcontacten.

Een vrouw belde me, had mijn listing gezien in Mandy's. Ze geeft les in houtbewerking, ze wil een DVD laten maken en die dan op haar cursussen verkopen. 2000 dollar. Doen dus. Ik ga met de Ford 350 en de motorhome naar Strawberry, vlakbij Prescott. Eerste keer rijden met een lange aanhanger. Scary.

Flagstaff, apr 12-Nov 2004


Mobile home.


3 Tours gedaan in het voorjaar, 1 in september.

Navajo Nation, jun 31, 2003

Gefilmd: de Navajo Bar Association, maar gedonder met betaling. Via een omweg uiteindelijk toch betaald gekregen. Navajo Nation museum, Hubble Tradingpost exhibitie, een commercial, en voor DNA "Domestic Abuse".

Navajo Nation, sep 10, 2002

De documentaire loopt steeds meer vast. De opzet, het verhaal te vertellen door interviews aangevuld met lokale evenementen en gebeurtenissen, werkt niet. Ik kan geen mensen meer vinden die willen vertellen over hun eigen leven. Ik had voorgesteld aan de Navajo regering om portraiten te maken van de 2de wereld oorlog veteranen, ik zou het zonder betaling doen, mits hun de materiaal en vervoerkosten zouden betalen; daar was geen belangstelling voor. Hezelfde voorgesteld aan Ellis Tanner, ook geen interesse.

Navajo Nation, jul 09, 2002

Gisteren een goeie dag.

Eindelijk uitgevonden hoe ik een video file uploaden kan naar mijn website!

De video files moeten in dezelfde folder zitten als de web file. Opent perspectieven.

Met Ellis Tanner en Zonnie Gorman geproken tijdens de Fair, er is geen interesse meer voor het youth forum tijdens de Navajo Nation president verkiezing, maar een video archief begint echter te worden. Goed, het is nog steeds praten en geen actie.

Laat in de middag en s’avonds een zware onweersbui. In de leunstoel op de voor veranda naar de bliksem gekeken. Ik moet betaald werk creeren. Straks weer naar de wasserette, alleen wassen, ik heb een drooglijn in de achtertuin. Luxe.

Ik kom nog maar 2 keer per week bij DNA langs, op dinsdag en vrijdag. Anya belt daar naar toe op dinsdag middag, ik doe me eigen werk op de computer en internet, en ik check met Anita of er iets te doen is. Video’s bijvoorbeeld, de lawyers werken op Navajo tijd. Manaja dus.

Navajo Nation, may 15, 2002

De Powwow tapes van Eddie doorgekeken, er zit ongeveer 15 minuten bruikbaar bij.
Ik zie hem weinig. De nachten zijn koel, overdag rond de 25 graden.

2 dagen gewerkt voor de History Channel! Camera man. Docu over de Navajo codetalkers.
Een film over de codetalkers, komt uit in Juni, “Windtalkers”met Nicolas Cage.

Ik heb een baan! Freelance video contractor voor DNA Legal services



Gerald Yazzie werkt daar niet meer, dus kan ik voor hun de video’s doen.

Reseda, apr 23, 2002

Morgen rij ik naar Gallup. De afgelopen week nerveus geweest. Vooral over mijn auto.
Ik heb besloten alleen het noodzakelijke mee te nemen. Belasting geregeld, en auto verzekering.

Mar 14, 2002

Na een goede vlucht geland. Mijn eerste gedachte was, nooit meer in nederland wonen.
Met de Van Nuys fly-away bus naar Van Nuys gegaan. Daar Penny gebeld, om me op te halen. Ik heb besloten tot de 3de week van april in Reseda te blijven. Ik moet mijn belasting regelen.

Mar 13, 2002 - Nijmegen.
Morgen vlieg ik vanaf Dusseldorf naar Los Angeles. 2 1/2 maand video gemonteerd. Ik heb nu 60 minuten gemonteerd materiaal. Het word tijd om in Amerika te zijn.

Los Angeles, nov 05, 2001

Gisteren terug gereden naar Los Angeles. Morgen vliegen naar Nederland. Winter in Nijmegen.

Oct 25, 2001
Met Eddie 2 dagen in Albuquerque geweest. De native American Film Awards gefilmd in opdracht van Powwow televisie. Eddie was de interviewer. Crystal Gayle, een hele aardige vrouw.
Ik vroeg gisteren aan Tony of hij zichzelf ook secretive vind. Ja, zei hij, zijn ouders waren dat ook. Het zit in de cultuur. Andere mensen mogen niet weten of je succes hebt. Ik heb nog een paar mensen gevraagd over het verdwijnen van cultuur. Ze zeiden allemaal dat klopt, 75% is al weg. Bijvoorbeeld, 10 jaar geleden waren er nog zo'n 400 uitgevoerde rituelen, nu nog ongeveer 100.

Navajo Nation, oct 12, 2001

Bij de bieb in Window Rock e-mail verzonden en nagekeken.
Morgen ochtend ontmoet ik Gerald in Gallup, met een vriend van hem ouwehoeren,
en ik hun filmen. Portrait. Werken is goed.

Het is nu 19.30hr. Ik ben het dagboek aan het bijwerken. Vannacht een paniek aanval gehad. Om 1 uur s'morgens, heet wakker wordend, paniek als misselijkheid in mijn keel. 3 golven as eb and vloed, de derde golf het minste. Op gestaan, bed wat gisteren in een andere hoek van de kamer lag weer terug veranderd. Waarvan ik dacht dat het de kamerdeur, die ik altijd half open heb staan, was, bleek een verwarmings element te zijn, klein en smal. Meer paniek, een kabouter deur, ik zit in een kabouter grot, want binnen donker and buiten donker. Ramen vrij klein, 1 raam 10 cm open. Buiten vroor het een klein beetje. De kachel in de woonkamer sloeg een paar keer aan. Ik heb niet naar buiten gehoeven, ik heb het licht in de keuken aangelaten, waardoor ik de dimensies van mijn slaapkamer kon zien.

Om 2 uur toch weer ingeslapen tot zonsopgang, 7.30hr. Voelde me heel fit. Ik stond in de woonkamer toen de wasbak in de badkamer op de grond donderde, in veel stukken. Omen? Om 8 uur de deur uit, naar Window Rock.

Ik ben naar de DNA fundraising gegaan, jonge knaap ontmoet, Gerald. Hij doet alle video projecten voor DNA. 20 jaar, wil films maken. Hem gelijk in portret gezet, in het weekend gaan we en vriend van hem in Gallup opzoeken, ook filmmaker, en dan ouwehoeren, wat ik ook op video wil zetten.

Gerald heeft een monitor besteld, tot die er is en zolang ik hier ben, kan hij mijn monitor lenen. Ik word als de professioneel uit Los Angeles gezien.

De tijd van de dag en dagen zelf vliegen om.

Naar Gallup gereden, afspraak, met Eddie Yazzie. Bij de chinees gaan eten. Langs ceremonial kantoor gegaan, (ik had de 2d dag hier een cd gebrand met ceremonial photo's van afgelopen augustus). CD afgegeven en praatje gemaakt. Ik zou hier kantoor gebouw kunnen huren met 4 aparte ruimtes en een receptie, 100 bij 100 meter (klopt dat), voor 500 dollar kale huur per maand.

Eddie gesproken bij het radio station. Wat foto's gemaakt voor de website link, hij heeft misschien werk voor me. In het weekend van Oct 19 is de Indian music Award in Albuquerque. Hij presenteert en ze vroegen hem of hij een cameraman wist. Ja dus, ik, zei hij. Als het doorgaat, you never know. Met mijn grote NTSC camera, en ik wordt betaald, en credits en we slapen bij Eddie's zus in Albuquerque. Eddie een lift terug gegeven naar zijn huis in Window Rock.

Navajo Nation, oct 07, 2001

Gisteren van Los Angeles naar Fort Defiance gereden. 12 uur achter elkaar. Om 4 uur s'midddags aangekomen. Tony had voor mij een huur huisje gevonden in Fort Defiance.

Los Angeles, sep 21, 2001

Vandaag is de hele group afgereisd naar Nederland! We hadden wel een saamhorige tijd, met stoelen op het balkon, kaarten en meligheid. Iedereen kon emailen via mijn laptop. het is nou afgelopen met het tourisme. Alles word gecancelled. Een goeie tijd om naar het Navajo reservaat te rijden en zien wat er van komt.

Los Angeles, sep 11, 2001

Vandaag was het einde van de grootste tour van het jaar, 40 mensen. Vanmorgen om 05.30 uur van weggereden van San Diego. Op het moment dat ik op de luchthaven van Los Angeles bij de balie stond om de group in te checken, vlogen de vliegtuigen door de Twin Towers in New York.

Maar dat we wisten we pas een uur later, toen ik met iedereen in de lobby stond van het Sheraton hotel,net buiten het vliegveld, om op de TV te kijken wat er aan de hand was. Op het moment zelf werd me alleen verteld dat we niet inchecken konden. In de Sheraton gelijk aan het bellen gegaan. Ik had vervoer, kamers en een hotel nodig. We konden in het motel in Anaheim waar we de eerste nacht geslpen hadden kamers krijgen, een oke gekregen van de bus maatschappij en de tour operator in Miami.

De gasten wat paniekerig, ik zei tegen ze dat ik in ieder geval bij ze zou blijven tot ze weer terug naar Nederland konden. Dat bedaarde iedereen

Los Angeles, apr - sep 2001,

Het hele seizoen tours voor Peter Langhout. Na 2 jaar alleen maar Duitsers weer eens Nederlanders